Potetmosen

Potetmosen
1527929_10202042682525841_1882649136_n

Her kommer den, potetmosen det har vært så mye snakk om. Den er nesten pinlig enkel, men åh så god!

Oppskriften i seg selv er ikke så vanskelig. Det er imidlertid noen småting man må gjøre og noen småting man kan gjøre for å få den enda mer spennende.

Når jeg snakker om mos så mener jeg at den skal være glatt, har den klumper er det en potetstappe, godt det også, men en helt annen greie.

Du trenger av utstyr er:

To gryter; en stor til poteten og en litt mindre til melken, en slikkepott, og en purrepresse (den kjøper du hos en velassortert kjøkkenutstyrsleverandør, for eksempel Jernia, og du kommer aldri til å lage potetmos uten igjen). En purrepresse er i praksis en sylinder med hull og et stempel som du presser poteten igjennom hullene med for å få en fin mos. Det siste du trenger er et digitalt termometer som tåler en skvett vann.

Ingredienser:

Jeg tar ikke med noe særlig mengder her, for det kommer naturlig nok an på hvor mange man skal servere, men det er greit å ha i bakhodet at det går som regel mer potetmos i vekt enn det man normalt ville spist av kokte poteter.

Poteter: Til daglig fungerer Beate eller Kers pink helt fint til å lage en mos av. Poteten betyr så klart en hel del for hvordan mosen smaker, men med metoden jeg beskriver under, kan man oppnå utrolig god mos av poteter som tradisjonelt sett ikke er gode mosepoteter.
Til fest har jeg en personlig favoritt i fjellmandel fra Oppdal, helt suverene på smak og gir en perfekt konsistens.

Melk: Jeg bruker helmelk, det gir en bedre smak og mer fylde til potetmosen, men kan for de som bekymrer seg for kalorier så klart erstattes med lettmelk.

Smør: Masse smør! Jeg bruker minimum 25% av potetvekten i smør og opptil 50% hvis man vil ta litt av.
Salt og pepper etter smak.

Fremgangsmåte:

Skrell potet og skjær i skiver, ta vare på en god neve av skrellet og ha dette i kasserollen med melken. Skyll potetene godt, til skyllevannet er blankt. Dette gjør vi for å fjerne all stivelsen som vil gjøre potetmosen din til lim.

Varm vannet du skal koke til 80 grader, tilsett poteten og la dem trekke på 70-72 grader i en halv time, her trenger du termometeret.
Etter en halvtime tar du av potetene, tømmer av alt vannet og skyller poteten i kaldt vann til de er avkjølt.

Kok opp en kjele med vann, skru ned temperaturen, salt vannet lett, tilsett de kalde potetene og trekk til de er myke. Vannet skal ikke fosskoke, men boble lett.

Tøm av vannet, ha poteten tilbake i gryten og varm forsiktig til alt vannet har fordampet.

Mens potetene koker; kutt smøret i terninger og plassér på et kaldt sted, for eksempel kjøleskapet.

Ha ca. halvparten av smøret i en bolle stor nok til å romme all potetmosen, press potetene med purrepressen over smøret, rør sammen og tilsett resten av smøret.

Nå kan potetmosen stå slik fram til neste steg; når du skal røre inn den varme melken. Så du kan lage mosen på forhånd og oppbevare den i kjøleskapet til servering, og så varme den forsiktig opp mens du rører inn melken.

Melken varmer du opp, og her kommer mye av grunnen til at akkurat denne potetmosen smaker bedre enn alle andre du har smakt: Tradisjonelt kaster vi potetskrellet, men der ligger mye av smaken! Ved å ha en del av skrellet i melken under oppvarming så vil all potetsmaken gå over i melken og være med på å sette smak på mosen.

Varm melken med potetskrell i ca. fem minutter, og tilsett den gradvis til potetmosen, her kan det være greit å bruke en sil for å unngå at biter av potetskrellet lurer seg med. Bland melken forsiktig inn, ha i nok melk til at du får en glatt og fin konsistens.

Når du synes den ser bra ut, ha i litt mer, for du har sikkert ikke hatt i nok. Den skal helst være litt tynnere en man ser for seg, litt som en tykk rømmegrøt i konsistens synes jeg er fint.

Smak til med salt og pepper

Velbekomme og lykke til med kokingen

Tore

Vil du lese mer sier du? Fortvil ikke, neste gang kommer det flere tips om hvordan du kan gjøre denne potetmosen enda bedre



5 thoughts on “Potetmosen”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.