Oksehalegryte

Oxtail Bourguignon stew with potato mousselineSøndagsmiddag denne uka var noe småtteri vi hadde liggende i frysen. Det var surt og kaldt og samboeren hadde vært på tur i skogen, så da passet det med en varm og kraftig gryte. Dette er en gryte som med letthet kan lages i trykkoker hvis man ønsker det, da ser jeg for meg at man korter ned koketiden fra rundt fire timer til ca. en.

Denne oppskriften baserer seg i stor grad på improvisasjon og bør sees på mer som retningslinjer heller enn en eksakt oppskrift. Jeg serverte gryten med potemos slik jeg ofte gjør til denne typen mat.

 

 

 

 

 

 

Du trenger til fire personer

Potetmos som fra oppskriften min

1,5 kg oksehaler

1 god skvett rødvin 2-3 glass

1 liter god oksekraft, eller buljong

3 seleristenger finhakket

3 store gulrøtter skjært i skiver

4 gule løk skjært i strimler

1 purreløk skjær i strimler

4 laubærblader

litt olje til steking

salt og pepper

 

  • Start med å brune kjøttet i en stor gryte, pass på å gjøre dette i omganger hvis ikke gryten din er stor nok til å ta alt; du vil steke, ikke koke.
  • Ha i alt av ingredienser unntatt kraften i gryta, tilsett rødvin, kok inn i fire-fem minutter
  • Tilsett kraft, la putre på lav varme i minimum fire timer.
  • Ta ut kjøttet og rensk det fra beina, fjern det meste av bindevev, men la det gjerne være igjen noe fett, det er der all den gode smaken sitter.
  • Kok inn sausen til du føler den har passelig konsistens, men pass på det går fort fra perfekt til asfalt.
  • Smak til med salt og pepper.

Velbekomme

Leave a Reply