Ribbe

Ribbe


1472241_10202042690446039_1411769763_n Jula er ferdig og de fleste er kanskje lei av ribbe, men det ligger sikkert igjen en rest i fryseren hos mange. Så her er et par varianter jeg setter stor pris på.

Jeg synes tradisjonell juleribbe er et ganske kjedelig måltid, så jeg liker å lage den med litt andre smaker enn det som er tradisjonelt. I dag kommer det to versjoner, en med ganske normalt tilbehør, og en som kanskje er litt mer spenstig.

Nå finnes det sikkert en million måter å steke ribbe på, og like mange triks for å få sprø svor. Jeg personlig liker å steke den lenge på lav temperatur (120-130 C) i 2-3 timer også gi den en halvtime på 200 for å få svoren sprø.  Husk å la den hvile i minst 20 minutter før servering.
Dette gir en veldig saftig ribbe med god, sprø svor, jeg bruker ikke spesielt mye krydder, kun litt salt og pepper.

Før jul hadde jeg min gode venn og eminente fotograf Morten Granhaug på besøk, det er han som har tatt mange av de fine bildene som dukker opp på bloggen i tiden fremover.

 

Ribbe med potetmos, rødbeter, syltet redikk og sukkererter, smørstekt vårløk og cherrytomater

En ganske tradisjonel middag, men litt andre smaker til ribbe en vanlig, jeg synes det er godt med litt ekstra krunsj og litt syre fra de sylta grønnsakene.

Til fire personer trenger du

Potetmos til fire personer

Minst 1kg ribbe

12 cherrytomater

2 vårløk

2 redikker

3-4 sukkerter

litt smør

litt salt

litt sukker

litt edikk (eplecider eller risvinseddik er fint)

litt vann

1 ferdig kokt rødbete (gjerne sous vide)

 • Skjær sukkererter og redikker i tynne skiver, sylt i like deler sukker, vann og edikk (nok til at det dekker grønnsakene), la stå i en times tid mens du forbereder de andre ingrediensene eller mens du steker ribben
 • Skjær vårløken på langs i ca. 10 cm lange stenker, del de slik at alle lagene er skilt, del cherrytomatene i to og stek i pannen med litt smør.
 • Lag potetmos
 • Stek ribben
 • Skjær  rødbetene i tynne skiver
 • Anrett og server med litt ribbesjy

 

1464783_10202042730207033_2023491213_nRibbe med syltet agurk og nepe, vårløk og hoisin saus.

Dette er en ribbevariant jeg har tilpasset fra en rett jeg serverte på Matprat.nos Streetfoodfest i 2013. Den gang serverte jeg den med steamed buns, men synes den er enklere og minst like god med nudler. Steamed buns blir mer fastfood enn denne versjonen.

Hoisinsaus er det nærmeste man kommer en  kinesisk bbq saus og er laget på blant annet soya, hvitløk chili.  Den smaker søtt, men med en god varme fra chili. Den er ikke sterk, men mer kraftig på smak. Du får kjøpt hoisinsaus på de aller fleste butikker med godt utvalg eller butikker som spesialiserer seg på asiatisk mat.

 

Til fire personer trenger du:

Minimum 1kg ribbe

2 neper

1 agurk

litt sukker

litt edikk (eplecider eller risvinseddik er fint)

litt vann

1 pakke glassnudler eller eggnudler (nok til fire)

1 pakke vårløk

1 flaske eller glass hoisin saus.

 • Stek ribbe
 • Skjær nepe, agurk og vårløk i veldig tynne skiver
 • Sylt nepe og agurk i like deler sukker, vann og edikk (nok til at det dekker grønnsakene) la stå i en times tid mens du forbereder de andre ingrediensene eller mens du steker ribben
 • Kok nudler iht anvisning på pakken
 • Skjær ribben i tynne skiver og server med alle ingrediensene, vær raus med hoisin-sausen og vårøk.

VelbekommeLeave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.