Quinoa

Quinoa

Quinoa tabboulehI dag ble jeg intervjuet av Adresseavisen for en artikkel de skal ha om quinoa. Så da fikk jeg et meget hyggelig besøk og muligheten til å diske opp med noen retter.  Quinoa er et frø som stammer fra Andesfjellene og er utrolig proteinrikt og fullpakket av andre næringstoffer.

Quinoa er relativt nytt i norge, men blir stadig mer populært, det kan være vanskelig å få tak i det i vanlige dagligvarebutikker enda, men helsekostbutikker har det som regel. I Norge får man som regel kjøpt hvit, rød, og sort quinoa. Rød og svart har noe høyere fibeinnhold enn hvit. Quinoa er som jeg sa tidligere veldig rikt på protein, så det er et veldig fint substitutt for kjøtt, og det mest unike med quinoa er at det har alle aminosyrene, noe som er veldig viktig for f.eks veganer som ofte sliter med å nok av disse siden de ikke spiser egg eller melk.

Quinoa er også rikt på mangan, magnesium, jern, kobber og fosfor som igjen er veldig bra for de som sliter med migren eller diabets for eksempel.

Quinoa er utrolig allsidig som ingrediens, man kan bruke det som erstaning for ris eller poteter, og smaker fantastisk godt i supper og salater. Quinoa tilberedes i stor grad på samme måte som ris, men husk alltid å vask quinoaen godt før du bruker den, for frøene kan ha et tynt belegg som kan smake litt bittert. Ha da frøene i en sil og vask med kaldt vann til vannet blir klart.

En grei tommelfinger regel for koking av quinoa er å bruke dobbelt så mye lettsaltet vann\kraft som quinoa, kok i ti minutter (trenger ikke å fosskoke) og trekk under lokk i ti minutter, helle av overflødig kokevann. Jeg foretrekker å bruke kraft framfor vann når jeg koker quinoa for jeg synes det tilfører en hel del god smak.

Jeg lagde tre retter, en salat ganske lik salaten med couscous jeg har postet om tidligere, lagde også en enkel quinoasalat med fersk chorizo og en frisk rømme og koriander saus og til slutt lagde jeg thaiinspirerte quinoaboller med en frisk salat med koriander, og vårløk.

 

Alle oppskriftene er til fire personer.

 

Til salaten trenger du:

3 dl quinoa

1 pakke ruccola

1 flodd apelsin

1/2 granateple (kun frøene)

saften fra en lime

salt og pepper

litt oliven olje

 • Kok quinoa
 • Flå appelsin og rens granateple
 • Bland ingrediensene
 • lag en liten vinagrette av limejuice, olivenolje, salt og pepper

 

Til chorizoen trenger du:

4 ferske chorizo

3 dl quinoa

1 rød paprika (skjært i små biter)

1 grønn paprika (skjært i små biter)

en neve hakket koriander

1 boks rømme

2 vårløk, finhakket

saften av en lime

salt og pepper

 • Bland rømme, vårløk, limesaft og koriander, sett til sides
 • Kok quinoa, la avkjøle litt og bland i hakket paprika og litt olivenolje
 • Stek chorizzo
 • Annrett med quinoa, chorizo og en god skje saus over

Kan for eksempel serveres med frisk salat ved siden av.

 

Til quinoabollene trenger du

3 dl quinoa

2 ss rød currypasta

2 ss potemel, eller kikertmel

litt olje til bollene og litt til steking

4 vårløk, finhakket

en bunt koriander, hakket

1/2 rød paprika, finhakket

1/2 grønn paprika, finhhaket

saften fra 4 lime

1 toppet ts sukker

2 pakker nudler, jeg foretrekker glassnudler, men det er smak og behag, så velg de du liker best.

 • Kok quinoa og avkjøl
 • bland i currypasta, litt olje, mel, la stå i ti minutter for å utvikle smakene, form til boller på størrelse med bordtennisballer
 • bland vårløk, koriander, paprika, sukker og limesaft, rør godt sammen
 • Stek bollene til de fine og gyldne på utsiden, ikke bruk for høy varme
 • kok nudler som annvist på pakken
 • Anrett med nudlene i bunne av en bolle, ha over bollene og ha over salaten med dressingen

Kan serveres med en liten skvett soyasaus på nudlene

Velbekomme2 thoughts on “Quinoa”

 • Kom over den fine artikkelen i Adressa! Bra at du markedsfører vidunderfrøet Quinoa. Jeg kjente ikke til rød eller svart sort og gikk rett til Life butikken for å hamstre. Bra ingrediens for meg som vegetarianer!

 • Hei, så bra at du likte artikkelen! Quinoa finnes i enda flere varianter også, men de er nesten umulige å finne i Norge, og desverre er rød og svart en del dyrere enn hvit. De er er derimot rikere på protein og andre næringstoffer enn den hvite. Ja, for vegetarianer eller veganer er jo dette et helt fantastisk produkt, spesielt med tanke på at quinoa inneholder alle aminosyrene, noe som ofte er vanskelig å finne rike kilder til som vegetarianer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.