Topp fem

Topp fem

_F1D0007Inspirert av en tråd på facebook så kommer jeg med min topp fem lister på kjøkkenet, topp fem kokebøker, kjøkkenutstyr, ingredienser, websider, etc. Listene er ikke rangert innbyrdes.

 

 

 

 

 

Here we go:

Topp 5 (6) Kokebøker:Alle er ikke kokebøker i tradisjonell forstand, men det er disse bøkene jeg bruker for det meste, og som jeg alltid ender opp med å gå tilbake til enten for inspirasjon, eller kunnskap.

1. Larousse Gastronomique – Gastronomic Comitee
2.The Familiy Meal – Ferran Adrià
3. On Food an Cooking – Harold McGee
4. Le guide culinaire – Auguste Escoffier
5. Jacques Pépin’s Complete Techniques – Jacques Peppin
6. The Flavour Thesaurus – Niki Segnit


Driver å leser Modernist Cuisine nå, men i og med den er på nesten 4000 sider, og jeg er bare halvveis gjennom bind 1 enda, så kommer den ikke med, men regner med den er rett inn på topp fem om ett halvår.

The Flavour thesaurus ble sjaltet til sjetteplass etter en liten revurdering, men den fikk bli med på lista, for den er en knakende god bok.

Topp 5 (6) Kjøkkenutstyr, ting jeg ikke klarer meg uten på kjøkkenet, untatt gryter og stekepanner, med mindre det er veldig spesielle ting.

 1. Gode kniver, jeg er veldig glad i Victorinox og Global sine kniver, de har godt stål og gode grep som passer mine hender godt, i tillegg er de helt greie å slipe opp, og prisene er på ingen måte avskrekkende.
 2. Slikkepotter, jeg bruker slikkepotter fra Le Creuset, de er litt dyre, men helt klar verdt prisen, de er laget av silikon og tåler temperaturer opp til 400C, så de er helt suverene til risotto etc.
 3. Purépresse, alfa og omega for en perfekt potetmos, jeg bruker en billig variant fra Clas Ohlson, den holder lenge til daglig bruk og til små selskaper, men jeg er på utkikk etter en større storhusholdningsversjon.
 4. Microplane, godt gammeldags rivjern, men i oppgradert versjon, små, sylskarpe barberblad kutter og river alt fra hvitløk til harde oster, perfekt og enklet, finnes mange forskjellige versjoner. Sjekk ut sousvidenorge.no for disse.
 5.  Kjøkkenvekt, uvurderlig, kjøp to, en som måler små mengder hvis du skal drive med veldig nøyaktig veien av kjemikalier, og en litt større for baking etc.

Mange er nok overrasket over at sous vide sirkulator og trykkoker ikke kom med på denne lista, men det er ting som går under kjekt å ha, men på ingen måte ting jeg alltid bruker, de er nok inne på topp fem kjekt å ha.

On that note…..

Topp 5 “Kjekt å ha”:

 1. Sous vide sirkulator og 20 liters boks
 2. Trykkoker
 3. Trøffeljern
 4. Espumaflaske
 5. Engangs aluminiumsbakker, geniale til forberedelser til store og små selskap, kan stable, lokk du kan skrive på, billige, kjøpes i store pakker på storhusholdningsbutikker.

Topp 5 Websider:

 1. http://www.molecularrecipes.com/
 2. http://blog.khymos.org/
 3. http://www.matprat.no/
 4. http://www.gourmethuset.no/ og http://Sousvidenorge.no på delt fjerdeplass.
 5. http://hobbykokken.no en knakende god blogg

ToreLeave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.