Streetfoodfest

Streetfoodfest

streetfood_1

Streetfoodfest!

Jeg var så heldig å få være med Matprat.no sin Streetfoodfest under Trøndersk Matfestival som blir avholdt hvert år I Trondheim rundt denne tiden.

Matfestivalen er hvert år et høydepunkt, god mat, masse folk I byen, sentrum koker nesten over av aktivitet og ikke minst uendelige mengder med fantastiske råvarer og ferdige retter for oss matnerder.

Jeg ble spurt tidligere I år om jeg kunne bidra som en av tre bloggere fra Trondheim på Streetfoodfesten, jeg kunne selvsagt ikke takke nei til det. Jeg publiserer jo alle mine innlegg på matprat.no og bruker ofte sidene til å finne info eller til inspirasjon, så det falt helt naturlig. Det var full folkefest, masse musikk og masse sultne mennesker som ville ha en smakebit, nærmere to hundre smaksprøver ble revet bort på kun kort tid. Stas!

Fikk også hilt på en av de andre bloggerne som hadde laget mat tidligere på dagen, hun har en kjempefin blog med masse fine oppskrifter og ikke minst nydelige bilder, så sjekk ut bloggen til Elin på elinlarsen.net

Jeg har et nært og varmt forhold til konseptet streetfood, uheldigvis så er mulighetene for å få god streetfood i Norge ganske så stusselige, ihvertfall i Trondheim.

Utvalget er stort sett pølse på en kiosk, en burger eller en kebab. Dette er så langt fra skikkelig streetfod du kan få det  slik jeg ser det. Jeg mener streetfood skal være en porsjon med mat, ikke større en at du kan spise den med to-tre munfuller,, kanskje litt mere hvis det er suppe. Det skal være gode, men få råvarer og du skal alltid, fem minutter etter du spiste det ha et skikkelig sug etter en munnfull til.

Min stor helt og inspirasjon når det kommer til streetfood er David Chang fra restauranter som momofuku, momfuku ko, noodle bar, ma peche og et utall andre restauranter. Han har en tilnærming til mat jeg bare elsker. Han får ikke nok av streetfood, om det er chicken nuggets eller nudler så elsker han det. Og det er også konseptet for mange av restaurantene hans, god streetfood, få ingredienser løftet til et helt vilt nivå.

Så det var ikke så merkelig at jeg tok inspirasjon fra han når jeg skulle lage mat på streetfoodfest, en av hans mest populære retter er steamed buns med braisert pork belly, syltet agurk, hoi sin saus og vårløk. Enkelt og greit, men guder så godt!

Steamed buns er enkle boller av hvete, men de er ikke stekt, de er dampet i en dampovn av bambus, de er myke, saftige og fantastiske som tilbehør til smaksrike retter. Man kan lage de selv, men som David Chang sier, det er det ingen som gidder, for det tar en hel dag og de man får kjøpt frosne er minst like gode som det du klarer å lage selv.Her vil jeg komme med et lite varsku, mange du får kjøpt lages med palmeolje, og det skal man selvsagt styre unna. Utover det kjøp de, de er enkle å lage selv, men de krever litt utstyr og tar litt tid, men har du lyst så gi gass.

Hoi sin saus består av soya, hvetemel, eddik, sesam og alt annet som er godt og  forsterker smak. Denne kjøper du på samme plass du kjøper steamed buns.

Det siste jeg skal klage på er utvalget av kvalitetskjøtt i norske butikker, svinemage, sideflesk som ikke er saltet eller tilsvarende er til tider praktisk talt umulig å få tak i. Jeg savner en skikkelig slakter hvor du kan få akkurat det du vil ha og som har kunnskap om det de selger. Så i mangel på det kjøttet jeg ville ha endte jeg opp med å bruke utbenet svineskulder, godt det også, men med mindre fett og mer bindingsvev.

Jeg valgte å sous vide skulderen på 58 grader i fem timer for å få den skikkelig mør og god, og for å kutte ned på tiden jeg trengte på grillen under selve serveringen. Jeg lagde deretter en rub av pepper, salt, hvitløk, paprika og brunt sukker som jeg gned inn skulderen med og grillet den raskt på direkte varme rett før servering. Jeg brukte direkte varme for å få en fin karamelisering av sukkeret, framfor indirekte varme som ville tatt mye lenger tid og varmet opp kjøttstykket for mye og gjort det tørrere. En av min kjepphester når det kommer til kjøtt er at det skal være mørt og saftig, alltid.

David Chang bruker syltet agurk i skiver i sin rett, jeg synes det minner for mye om agurksalaten vi ofte bruker til fisk her i Norge, så jeg ville prøve noe annet. På denne tiden av året har vi stor tilgang på næper, de er søte, gode, med et lite hint av bitterhet. Så jeg valgte å skjære næper i veldig fine skiver og sylte de i drøyt 20 minutter i en blanding av sukker, eplecidereddikk og vann.

Så når alt det er gjort gjør du som følger

Hakk vårløk fint

Damp steamed buns som anvist på pakken

Skjær centimetertykke skiver av skulderen. Ca. 5x5cm store er fint

Åpne rundstykket flatt, pensle på godt med hoi sin saus, legg syltet næpe på den en siden og godt med vårløk på den andre. Plasser et stykke kjøtt i mellom, brett og spis!

 

Streetfood på sitt beste, enkelt, få råvarer og latterlig godt, og det fineste er at det finne hundre varianter av denne retten. Prøv med tykke skiver av bacon, stekt fisk med sprøtt skinn eller tynne skiver med kylling med godt krydder på.

 

Velbekomme

 

Tore1 thought on “Streetfoodfest”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.