Øl i desserten!

Øl i desserten!

toremat-5656-2 - Copy

Samboeren min bladde i en kokebok om øl i mat før helgen, og pekte etusiastisk på en dessert «den vil jeg ha!». Dessert er ikke helt min forte, jeg er ikke veldig glad i søtt og verdsetter kanskje litt andre ting i desserter enn flertallet. Sier fruen hopp så hopper man. Høyt.

Vi skulle i bursdagsselskap hos en venn som også er glad i å koke, så det var planlagt en joint venture hvor jeg stod for forrett og dessert. Hovedretten skulle være kylling, så da pekte sjømat seg ut som forrett, nærmere bestemt kamskjell. Kamskjell er på sitt beste nå når sjøen begynner å bli kald, i tillegg er de enkle å tilberede noe som kan være et poeng når flere skal kokkelere på lite kjøkken. Etter litt om og men, ingredienser på ønskelisten som ikke var å få tak i en lørdag formiddag i Trondheim, og litt frustrasjon, endte det opp som følger: Stekt kamskjell med sprøstekt bacon og smørstekt kantarell, med små terninger med friske norske epler. Godt og enkelt.

Så var det desserten. Jeg kunne jo ikke lage det samme som jeg ofte gjør, flere av gjestene har spist hos meg så mange ganger før og ville kjenne igjen sikkerstikkene mine, karamellpudding og krydderkokte pærer. Som vanlig kunne jeg ikke si nei, så da ble det min samboers “vil-ha-dessert”.

Jeg hadde ikke tid til å teste ut oppskriften. Det var en uproblematisk dessert å lage, mesteparten kunne gjøres lenge før servering og trengte lite jobb. Det ble veldig godt og falt i smak hos både øl-elskere og et av bursdagsbarnene som ikke liker øl.

Ølmarinert frukt (til fire personer)

Marinade:

Saften av to appelsiner blandes med saften av en sitron, 0,33l flaske godt hveteøl og zest (det ytterste på skallet, rives med et zestjern eller minste hullet på et rivjern, ikke få med det hvite) fra to appelsiner.
Legg to gelatinplater i bløtt i kaldt vann. Kok saften opp med stjerneanis, en kanelstang og en vaniljestang som du deler i to og skraper ut frøene fra. Skum av ved oppkok. Ta det av platen når det koker og tilsett gelatinplatene. Avkjøl og la stå kaldt natten over.

Skjær opp frukten du ønsker, jeg bruker cantaloupemelon, flådde appelsiner, pærer og jordbær. Sil marinaden før du skal bruke den, ta vare på krydderet til garnityr. Minimum en halv time før servering legger du frukten i marinaden.

Ved servering tar du ut frukten fra marinaden og serverer med en god vaniljeis (gjerne hjemmelaget) og noen granateplefrø til pynt, eller litt av krydderet som ble tatt vare på.

Velbekomme!

ToreLeave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.