Pastilla de poulet

Pastilla de poulet

PastillaFor noen år siden var et vennepar i Marokko og mens de var der fikk jeg en tekstmelding. Det eneste som sto der var “Chefs challenge: Pastilla de poulet”.

Jeg er ikke redd for en utfordring, så den ble akseptert på stedet. Så var det bare å kaste seg rundt og finne ut hva dette var for noe merkelig. På det tidspunktet kjente jeg lite til det marokanske kjøkkenet, så det var med stor spenning jeg startet på prosjektet.

Det ble lest, testet og ingredienser ble kjøpt. Vennene kom på middag og kort fortalt ble det en braksuksess. Pastillaen falt i smak hos alle parter og den har blitt en favoritt her i huset som det snakkes mye om.
Pastilla de poulet er enkelt fortalt en frikasse av kylling eller due, bakt  i et skall av filodeig. Det er en perfekt blanding av søtt og salt, med en nydelig sprø innpakning av gylden filodeig.

Jeg vil annbefale å servere denne retten med en frisk salat med litt syre i.

Til en pai (30cm form) som metter 4 trenger du:

1 kylling, eller 2 duer (her er kvaliteten på kyllingen helt avgjørende, dette er ikke plassen å spare penger. Jeg lagde den med Bresse kylling, landkylling fra Stange vil nok også være fantastisk godt)
2 gule løk, finhakket
3-4 ss smør
3 ss olivenolje
1 klype safran
2,5 cm fersk ingefær
1 ts malt ingefær
1 1/2 ts malt kanel
1/2 ts paprikapulver
1 knivsodd malt muskattnøtt
5 egg + 1 plomme
4 ss fersk koriander, hakket
2 ss fersk persille, hakket
1 dl vann
50 gr. rosiner, lagt i vann. (Disse kan droppes, jeg gjorde det siden jeg ikke er en stor tilhenger av frukt og rosiner i mat, men det er smak og behag så vurder selv.)
ca.10 filodigark
50 gr skoldede mandler
5 ss sukker
Salt og pepper

Slik gjør du det:

  • Legg rosinene i litt varmt vann, nok til at de dekkes
  • Del opp kyllingen, behold skroget, det kan du bruke til kraft. Resten deles i bryst, vinger og lår
  • Varm 2 ss olivenolje og 1 ss smør i en tykkbunnet gryte, stek kyllingen til du får en fin bruning på alle stykkene. Legg til side.
  • Tilsett 2 ss olivenolje, stek løken med malt ingefær, 1/2 ts kanel, paprika, muskatt, safran og den ferske ingefæren (skjæres i store stykker) i noen minutter inntil de begynner å gi fra seg godt med lukt.
  • Ha kyllingen tilbake i gryta, tilsett en dl.vann, 3 ss koriander, persille, smak til med salt og pepper, legg på lokk og la trekke på svak varme i en time.
  • Forvarm stekovnen til 200 grader
  • Varm 1 ss olivenolje i en stekepanne, varm mandlene. Hakk og bland med 1,5 ss sukker og 1 ts kanel. Sett til side.
  • Ta gryten av varmen, ta ut kyllingen og ingefærbitene (kast disse), og plukk ren beina for kjøtt og grovhakk. Sett til side.
  • Reduser kraften med 2/3.
  • Pisk eggene i en bolle, tilsett 1 ss hakket koriander. Tilsett eggene til kraften over lav varme, pisk konstant til du har en kremet konsistens, pass på at det ikke blir for varmt, du vil ikke ha eggerøre.
  • Smør paiformen med smeltet smør
  • Legg i to filodeig ark som overlapper midt i formen, legg i to sirkler med filodeig som dekker bunnen.
  • Ha i halvparten av kjøttet, halvparten av nøttene og rosinene og halvparten av sausen.
  • Legg og to nye filodeigark penselt med smør, ha over resten av kjøtte, sausen, nøttene og rosinene.
  • Fold inn filodeigen, legg over fire ark til og fold pent og tett sammen.
  • Pensle med en eggeplomme blandet med litt vann.
  • Stekes på 30 minutter midt i ovnen, strø over litt melis og kanel rett før servering med en fin sikt.

Serveres med en god salat.

Velbekomme



4 thoughts on “Pastilla de poulet”

  • Hvem satt en dag og tenkte: “Steike for en god kake. Men den mangler noe. Lurer på hva det er. Jo – kjøtt!” Galskap sier jeg. Galskap!

  • Neida, det er så riktig så, eneste paien som kan toppe dette måtte blitt en bacon og øl pai.

  • Som en del av dette venneparet som var i Marokko inviterer jeg meg og familien på besøk igjen for å få ny pastilla!!! Braksuksess er bare forbokstaven!!

  • Åh ja! Vi må bare finne en dato. Jeg skal tvingen han kokken her til å finne fram kalenderen sin, så kommer det en invitasjon:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.