Helgrillet gris

Helgrillet gris

IMG_20130607_152718Det har vært sommerfest med jobben og da er det min jobb å tilberede maten. Lenge før jeg startet i firmaet har det vært tradisjon på helgrillet gris, men med kanskje litt mindre tilbehør enn når jeg lager den.

Jeg tenkte jeg skulle skrive noen ord om dette med helgrilling, det finnes ikke så mye  god info om det på nettet og jeg vet det er mange som lurer på hvordan man gjør det. Eller det finnes en hel del amerikanske sider om det, men de gjør ting litt annerledes der, og mye av sidene om helgrilling man finner er til konkurransegrilling.

Helgrilling av dyr er ikke så utrolig vanskelig som de fleste tror, det krever noe forberedelser, en stor nok grill (se bildet) med mulighet for å regulere temperatur. Vi grillet gris, men det samme gjelder for lam eller andre store kjøttstykker man griller.

Vi er så heldig at vi får låne en ganske genial innretning av han vi kjøper gris av, så vi slipper å lage en selv, men jeg har en variant bestående av to trefoter av rundstokk og en tykk stang av armeringsjern med to tverrstag, som jeg har brukt uten problem.2011-07-30 12.25.37

Kullet heller man da i en grop i bakken. Det er med andre ord kun fantasien som setter begrensninger.

Vi har merket oss at å kjøpe kvalitetskull er verdt investeringen framfor billige grillbriketter, man trenger mindre, det brenner jevnere. og det gir bedre varme. Til dette prosjektet brukte vi kull fra restaurantserien til Weber.

Grisen vi grillet var rundt 25 kilo og pre-steamet, det vil si at den i praksis er lagt i saltlake, og stekt ferdig i en dampovn. Dette reduserer steketiden betraktelig og gjør det enklere å få et godt resultat. Ulempen er at den er saltet på forhånd, og steamet, så smaken vil være litt annerledes enn når du griller fra rått.

Koketiden for en pre-steamet gris på rundt 30 kilo er 5-6 timer, da er vi opp på en temperatur i skinka på ca. 55 grader. Temperaturen vil stige med et par grader når man pakker den inn i aluminiumsfolie og lar den hvile i 30-45 min.

Er dyret frosset så må det tines først selvsagt.

Skal du grille et dyr som ikke er presteamet, så må du MINST doble steketiden, på en 25-30 kilos gris må du da regne 10-12 timer, og jeg  ville gått for en temperatur i skinka på rundt 60 grader. Steketermometer, er alfa og omega for et godt resultat.

Fra en gris på 25 kilo vil du klare å få ut ca 15 kilo godt kjøtt, noe mer hvis du har skjært endel kjøtt før. Det er nok til ca 50 mennesker, med forbehold om at du får mulighet til å skjære kjøttet på forhånd og man legger opp maten på talerkner. Det går også betraktelig mer kjøtt pr.pers. enn 200 gr. hvis de får forsyne seg selv og hvis det spises fortløpende av det du skjærer, da klarer du nok å få ut mat til maks 35-40 mennesker fra den samme grisen.

Vanligvis griller jeg uten å krydre noe særlig på forhånd, for jeg synes den gode smaken som kommer naturlig av godt langtidsstekt kjøtt holder lenge, men det er jo artig å eksperimentere litt.

Så til dette prosjektet laget jeg en krydderblanding som jeg smurte innsiden av grisen med før grillingen, og penslet skinnet med eplejuice under grillingen for å få en fin og blank svor med bittelitt sødme.

Hvis du vil, og jeg vil egentlig anbefale det, så kan du rute opp svoren på forhånd, da vil noe av fettet renne av og du vil får store stykker med enormt sprø og god svor. Gjør du det ikke, så kan det fort bli at skinnet sprekker og da kan de fort bli svidd i kantene der den sprekker.

Krydderblandingen jeg lagde hadde jeg ikke prøvd før, men det ble ganske vellykket. Blandingsforholdet var litt på slump, men totalt sett for denne grisen så brukte jeg nok ca. en liter med krydder.

Krydderblanding

300 gr. sukker

50 gr brunsukker

2-3 ss sterk chilipulver

50 gram paprikapulver

2 ss malt sort pepper

1 ss cayennepepper.

Som tilbehør serverte jeg grillsausen min, potesalat, råstekte poteter, grønn saus og couscous salat.

Ikke så mye spennde nytt på oppskriftsfronten denne gangen, men det gjør det kanskje enklere å prøve seg på helgrilling når det plutselig finnes litt info om det.

Velbekomme4 thoughts on “Helgrillet gris”

  • Hei, ca hvor lang og brei bør grillen være for at du kan grille en gris på ca 20-25 kg

  • Hei, Ikke så fryktelig mye større enn størrelsen på grisen du skal grille, kanskje 20cm ekstra i alle retninger. Men jeg tenker du kommer unna med ganske mye hvis du har en grill på størrelse med en oljetønne f.eks, den typen grill har jeg hatt stort hell med. Det er også viktig at man kan justere hvor høyt grisen henger, for å regulere temperatur på den måten. Å snu grisen er ikke noe man gjør utrolig ofte, men du må ha muligheten selvsagt.

  • hvor får man kjøpt en gris i den størrelsen og hva er en vanlig pris for dette?

  • Hei,

    Det kommer helt an på hvor du bor i landet, men jeg har handlet endel fra Eidsmo Slakteri på Kvål i Sør Trøndelag, utover det så har jeg ikke så mange gode tips. Søk på slakteri i din region og så finner du nok noe. Når det kommer til pris så kommer det an på størrelsen, men jeg tenker nok du må ut med rundt 3,5-4000 kr for en god størrelses gris.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.