Chili con Carne

Chili con Carne

Chili con carne with nachosDet har vært litt stille fra meg i det siste, med mye å gjøre på jobben og flytting til nytt hus (med større kjøkken :-D) så har det vært litt hektisk i det siste og dermed ikke tid til de helt store kulinariske krumspringene. I forbindelse med flyttingen hadde vi hjelp av mange gode venner og da serverte jeg litt middag, min versjon av chili con carne. En god venninne har hjemmedyrket chili i store mengder som må brukes opp og hun har derfor etterlyst denne oppskriften.

Denne oppskriften kan lett lages i trykkoker for å kutte ned på koketiden, men det er ikke nødvendig.

 

 

 

For en stor gryte til ca. 6 personer trenger du.

 

200 gr. bacon, gjerne godt røkt, bacon er her som i mange andre oppskrifter et krydder.

300 gr. kyllingfillet

400-500 gr høyrygg av okse, eller annet oksekjøtt egnet for gryte.

4 bokser hakkede tomater på boks

4 bokser tomat bønner

4 bokser kidneybønner eller salatbønner

6-8 vårløk, hakket

2 røde pakrika, skåret i strimler

2  glass rødvin

7 hele hvitløk

Chili til smak

5 ss spisskumin

4 ss røkt paprikapulver, eller 2-3 ss pimienton

1/2 l vann

6 ss olivenolje

salt og pepper

 

 • Forvarm stekovnen til 175 grader, skjær toppen av seks av de hel hvitløkene, hell over 1 ss olivenolje pr. hvitløk, salt og peppre, pakk inn i aluminiumsfolie og bak i ovnen i minimum 1 time før servering.
 • Skjær bacon, oksekjøtt og kylling i terninger. Bacon kan skjæres i strimler hvis du ikke har bacon i ett stykke. kyllingen skjæres i terning på ca. 1,5×1,5 cm, oksekjøttet noe større (2,5×2,5).
 • Stek kjøttet i omganger, pass på å ikke fylle gryten for mye, da du vil ha bruning på kjøttet ikke at det skal kokes. Start med en godt forvarmet gryte med litt olje i. Jeg liker å starte med bacon for å få sugd ut mest mulig smak til å starte med.
 • Når alt kjøttet er stekt har du det tilbake i gryten, tilsetter rødvinen og koker den inn på middels varme.
 • Tilsett tomater og bønnene, fjern kjernen fra hvitløksfeddene i en hel hvitløk (kjernen er ofte bitter og gir en ekkel smak i maten, den er også kilde til den ekstreme hvitløkslukten mange ikke liker, grovhakk og ha i gryta.
 • Tilsett vårløken og paprikaen
 • Ha i ca halvparten av chilien du tror du kommer til å bruke, smak til med mer chili etterhvert (dette kan være litt vanskelig, så er du redd for sterke smaker, start svakt og smak til med mer. Husk du kan alltids legge til, men ikke fjerne smak.
 • Tilsett resten av krydderet og vannet.
 • Kok på svak varme, det skal så vidt boble en gang i blant, lenge. Jeg prøver å la den koke i minst fire timer hvis jeg kan, dette utvikler smakene og gjør kjøttet utrolig mørt. blir den for tykk, tilsett litt mer vann, eller annen væske, rødvin eller et kraftig øl vil gi litt andre smaker, men er kjempegodt.
 • Smak til med salt og pepper, evt chilipulver eller fersk chili hvis smaken er for veik.
 • Serveres med den bakte hvitløken, nachos, tortillas, rømme evt  andre ting du føler for. Jeg synes litt finhakket rød og grønn chili er litt fint å servere til for de som vil ha litt mer styrke.

Velbekomme.

Tore

 

 Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.