Fiskekrydder

Fiskekrydder

Processed with VSCOcam with g3 presetFor en tid tilbake skrev jeg en post om diverse krydderblandinger jeg har laget med stort hell. Noen av de har jeg har jeg postet mye om tidligere, spesielt tacokrydderet mitt har blitt veldig populært.

Vi bruker som regel å lage våre egne julegaver, og i de siste årene har det ofte vært diverse krydderblandinger. I år gikk vi for fiskekrydder, jeg var i utgangspunktet ganske fornøyd med blandingen jeg skriver om i posten min om kryddermix, men følte at det var litt rom for forbedring.

Basisoppskriften besto opprinnelig av salt, paprika, sennepskorn, hvitløk chili, dill og sort pepper. Dette gir en litt endimensjonal smak, jeg følte den trengte mer syre for å løfte fiskesmaken, og noe til som ga en liten overraskelse smaksmessig.

Etter endel testing droppet jeg hvitløk, dels fordi den forsvant litt blant det andre krydderet og fordi fersk hvitløk smaker så fantastisk mye bedre enn tørket.

Deretter var det syrekomponenten. Jeg funderte lenge på å bruke tørket sitronmelisse eller tilsvarende, men det viste seg å være vanskelig å finne og ikke hadde jeg tid til å tørke selv. Så jeg endte opp med å bruke sitronsyre i pulverform, det er lett tilgjengelig på de fleste matvarebutikker og de bittesmå kulene gir et fint lite syrepreg til krydderet. Jeg ble veldig fornøyd med akkurat den biten.

Siste steg på den nye og forbedrede krydderblandingen var en liten overraskelse som ville løfte den litt ekstra. Det var ikke det enkleste i verden å bestemme seg for hva det skulle være, men jeg falt ned på fenikkelfrø. Jeg synes de komplimenterer sennepsfrøene på en fin måte, og den milde lakrissmaken matcher veldig godt fisk, spesielt godt synes den å virke med fet fisk, som f.eks laks eller tilsvarende.

Ved en tilfeldighet brukte jeg noe av dette krydderet sammen med litt tomatsaus til pasta, og den endte opp med å bli knakende god, de små bombene av lakris løftet smaken skikkelig. Stjerneanis og løk forsterker kjøttsmak, jeg lurer på om noe av det samme skjer her, i og med at jeg bruker løk i grunnoppskriften min på tomatsaus.

Oppskriften på krydderet er som følger, dette gir ca. 4 dl krydder, trenger du mer så er det bare å gange opp tilsvarende.

1 ss Paprikapulver
1/2 ts (liten) Chilipulver (her er det bare å justere i forhold til hvor sterkt du vil ha det, jeg foretrekker chili som tilfører litt varme og sødme framfor masse styrke)
1 ss Dill
1/2 ss Pepper
1 ss Sesamfrø
1,5 ss Fenikkelfrø eller anisfrø, støtt grovt i en morter
1,5 ss Gule sennepsfrø. støtt grovt i en morter
1 ss Salt, jeg brukt maldonsalt, bruker du vanlig bordsalt må du sansynligvis redusere saltmengden noe.
3 ts Sitronsyre

Krydderet kan brukes på mange måter, det fungerer veldig godt i en saus til hvit fisk, en smørsaus f.eks. Alternativt kan man strø litt krydder over fisken etter at den er stekt. En av mine personlige favoritter er å smøre et tynt lag med olivenolje på en torskefillet for deretter å krydre den godt med fiskekrydderet, stek enten i pannen på medium-høy varme eller i stekovn på 170 grader i 10-12 minutter.

 

 

 Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.