Eltefritt brød i rømmertopf

Eltefritt brød i rømmertopf

2016-03-03 16.24.38Mitt første forsøk på eltefritt brød i rømmertopf, jeg baker ganske mye, men har aldri prøv verken surdeigsbrød eller eltefritt brød tidligere, så det var vel på høy tid å få unna ihvertfall en av de.

Jeg tok utgangspunkt i en oppskrift jeg fant på nett og modifiserte det med andre ting jeg har lest, samt ting jeg har blitt fortalt av andre som har mer erfaring på området enn meg.

Selve prosessen var utrolig enkel, om med noe mer søl og opprydding enn jeg hadde sett for meg. Så påstanden om at eltefritt er så utrolig mye enklere enn å lage brød med kjøkkenmaskin stiller jeg meg sterkt tvilende til.

 

Jeg brukte:

 • ca. 400 gr. hvetemel
 • 10-15 gr. salt (eltefritt brød krever endel salt)
 • 1/4 pakke tørgjær (det trengs veldig lite gjær, da det skal gjære over så lang tid)
 • 2,5 dl vann

Fremgansmåte:

 • Bland alle de tørre ingrediensen i en bolle (ikke i rømmertopfen)
 • Tilsett vannet og bland godt, det skal være en være en skikkelig klissete og våt deig
 • Dekk bollen med plast, la stå i minimum 12 timer.
 • Sett rømmertopfen i vann slik at den er godt marinert før du begynner å steke
 • Etter tolv timer vil deigen ha doblet eller mer i størrelse, fold den inn over seg selv to ganger,  IKKE KNA!
 •  Sett rømmertopfen i ovnen med lokket på og varm opp ovnen til 230 grader, det er superviktig at rømmertopfen blir like varm som ovnen.
 • Legg ett bakepapir i bunnen av rømmertopfen, bruk to hvis det trengs, tøm deigen oppå bakepapiret, sett på lokket og stek i 30 minutter
 • Ta av lokket og stek i minimum 15 minutter til, bank på brødet og sjekk om det føles hult og ikke for kompakt.
 • Ta ut og avkjøl fullstendig i rømmertopfen, det er kjempeviktig at brødet får fortsette å steke på ettervarmen. Brødet vil fortsette å utvikle smak og bare bli bedre i hele denne perioden.Velbekomme


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.