Taco

Taco

Snadder tenker du nå! Og det er helt riktig. Fredagstacoen er vel etablert i de mange hjem, og her får du en oppskrift som beveger seg litt vekk fra den tradisjonelle norske tacoen.

Jeg er veldig glad i taco, men er ikke så utrolig begeistret for krydderet man får kjøpt, det er mest salt, sukker og smaksforsterkere. Så derfor har jeg laget min egen krydderblanding. Mange venner har fått denne som julegave og den har mildt sagt blitt populær.
Jeg bruker å kjøpe store poser av krydderne på innvandrerbutikken like ved, og lager mye sånn at jeg kan lagre det til senere bruk .

Det kjekkeste er at dette ikke tar mer tid enn å åpne en pulverpakke fra butikken og måle opp så så mange dl vann. Krydderblandingen kan blandes i store volumer (kopp istedet for spiseskje) og lagres, så er det bare å ta en passe mengde når du trenger det. Og istedet for desilitermål deler du to lime og klemmer ut saften. Utrolig mye bedre smak, akkurat samme tidsforbruk. Kan det bli bedre?

I min oppskrift bruker jeg som regel ikke kjøttdeig, men en blanding av svin og kylling, samt bacon. Det gir en helt annerledes smak og tacoen blir betraktelig mer spennende.

Ingredienser (for 4 personer):

500 gram svinekjøtt i strimler, her bruker jeg skinkebiff som jeg skjærer opp selv, for det ferdig oppskjærte kjøttet man får er av veldig varierende kvalitet.
500 gram kyllingbryst, skjært i tynne strimler
1 pakke bacon. I denne sammenhengen (og i mange andre) er bacon et krydder, så velg bacon som har godt med røyksmak.
1 bunt fersk koriander
Saften av 2 lime
Salt og pepper
Lefser eller tacoskjell (nei, jeg lager ikke mine egne)

I tillegg alt tilbehør man føler man må ha til tacoen, ost, rømme, løk, paprika og så videre. Jeg bruker vanligvis ikke salsa til tacoen min, men lager heller en saus som heter Pico de gallo som du finner oppskriften på lenger nede i denne posten.

Krydderblanding:

2 ss malt spisskumen
1 ss tørket koriander
1 ss paprikapulver
1 ss hvitløkspulver
1 ss brunsukker
1 ts chilipulver (bruk mer eller mindre etter din preferanse for sterk mat)

Pico de gallo:

Dette er et klassisk tilbehør til mange forskjellige retter i Mexico som jeg synes passer perfekt til taco eller tilsvarende retter.
Finhakk en gul løk, 2 tomater (fjern steinene først, så blir sausen ikke fullt så bløt), og en god neve hakket fersk koriander. Her kan man også hakke litt fersk chili hvis man ønsker litt mer spiss på sausen.

Fremgangsmåte:

Brun bacon, svin og kylling i en stekepanne, husk å ikke ha i for mye kjøtt om gangen, slik at du bruner og ikke koker kjøttet.
Tilsett to spiseskjeer av krydderblandingen og limesaften, la trekke i noen minutter på svak til middels varme, hakk korianderen og ha i denne mot slutten av koketiden. Føler du at tacoen blir litt tørr kan du tilsette et glass vann og la koke inn.

Velbekomme!

Tore1 thought on “Taco”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.