Fiskesuppe

Fiskesuppe

vichyssoise

Siden høsten er her og vinteren på rask anmarsj serverer vi en varmende og god suppe i dag også.

Dette er en fiskesuppe jeg serverer ofte, men som kan varieres i det uendelige. I bunnen er dette en ganske klassisk potet og purreløk suppe, men som smaker veldig godt med fiskekraft og laks eller lettsaltet torsk. Jeg tar med noen varianter også, så har dere to-tre varianter å kose dere med i høstmørket. Dette er en fin grunnoppskrift på suppe å beherske, grunnlaget gir åpning for utallige varianter.

Du trenger til fire personer:

800 gram fisk eller skaldyr
1,5-2 liter fiskekraft eller buljong
5 poteter
2 never hakket purreløk
3-4 laurbærblad
litt olje til steking
en skvett fløte.

Skrell og skjær potet i biter, skjær purreløk og varm dette i pannen til løken er myk, tilsett fiskekraft/buljong, ha i laurbærblad og kok opp.

Fisk ut laurbærbladene og kjør suppen raskt med en stavmikser for å bryte opp de største bitene av potet og løk, alternativt bruk en potetstapper.

Skjær fisken i terninger og legg den rå i bunnen av tallerkenene, hell over den kokende suppen, vent i tre minutter og fisken er perfekt trekt, suppen litt avkjølt og retten er klar, ha på en skvett fløte etter smak, eller en runde med en god olivenolje.

En alternativ versjon av denne er å bytte ut fisken med kylling og fiskekraften med kyllingkraft, stek kyllingen på forhånd, men ellers følg oppskriften over.

Tilsett kyllingversjon mer potet og server den kald med ett bløtkokt eller pochert egg i midten istedenfor kylling og du har en klassisk fransk vichyssoise, eller potet- og purresuppe om du vil.

Tilsett bacon kanskje? Gulerot, litt koriander og spisskummen?  Ekstra skinkestek etter søndagsmiddagen kanskje, sprøstek den og ha den i suppen. Pannestekte aspargestopper? Spekeskinke? Røykelaks?

Velbekomme

ToreLeave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.