Sitronterte alá Heston

Sitronterte alá Heston

lemontartI serien How to cook like Heston, lager han en sitronterte som ser helt fantastisk ut. Jeg har som mål å bli bedre til å bake, og oppskriftene til Heston passer meg som regel utmerket, jeg har jo lest og sett det meste han har skrevet av bøker og lagd av TV-serier, så jeg tenker ganske likt når det kommer til oppskrifter. så det var et bra utgangspunkt, jeg er ikke så glad i det søte selv, men en sitronterte har den fine balansen mellom surt og søtt som jeg også kan sette pris på.

Samboeren ønsket seg kake en fredag, så da var det bare å sette i gang. jeg endte opp med å bruke mesteparten av fredagskvelden på den, og med avkjøling ble det ikke kake før til frokost, men det var vist på ingen måte en krise.

Du trenger:

en paiform, bakepapir, en mugge, en stavmikser en kjøkkenmaskin, en sil, en kasserolle, en bolle eller tre, en slikkepott, et steketermometer, bakepapir, endel mynter.

Ingredienser:

Til bunnen

 • 300g hvetemel
 • 150g unsaltet smør
 • ½ ts salt
 • 120g melis
 • 3 store eggeplommer
 • frøene fra en halv vaniljestang, bruk en hel for mer vaniljesmak i bunnen.
 • Fint revet skall av en halv sitron
 • 1 egg til pensling

Til fyllet

 • Fint revet skall og saften av 5 sitroner
 • 3dl kremfløte
 • 390g fint sukker
 • 9 store egg
 • 1 stor eggeplommme

Fremgangsmåte

 1. I en kjøkkenmaskin, bland mel, smør og salt på lav effekt til det det får en tekstur som minner om sand, ca. 2-3 minutter.
 2. Bland melis og eggeplommene med stavmikseren.
 3. Tilsett vanilejen og sitronskallet til egg og melis blandingen, tilsett til melbalndingen og miks til dette blir en myk deig, ca. 3-5 minutter.
 4. Form deigen i en flat firkant og pakk den i plastfil, avkjøl i kjøleskap i minimum en time.
 5. Kjevle ut deigen mellom to stykker bakepapir til den er ca. 2 mm tykk, legg deigen tilbake i kjøleskapet i minimum 30 minutter.
 6. Forvarm stekovnen til 190 grader. Fylle 26 cm. pai- / terteform (2,5cm dyp) med deigen, husk å press deigne på plass i alle hjørner og kanter, la resten  av deigen henge utenfor kanten.
 7. Ta et ark bakepapir og krøll det sammen til en ball flere ganger slik at det blir krølletet og mykt og for å fjerne alle skarpe kanter. Prikk deigen med en gaffel. Plasser bakepapiret oppi formenog full opp med mynter eller bakebønner til å fylle ca. 1/4 av formen i dybden. Sett i ovnen og bak i 20 min.
 8. I mellomtiden, ta litt av den ekstra deigen og bland med et egg, bruk gjerne stavmikser
 9. Etter 20 minutter fjerner du bakepapiret og myntene, pensle hele overflaten med deig og eggeblandingen. Denne blandingen sørger for at eventuelle hull og sprekker vil være helt tette. Sett terten tilbake i ovnen og stek i 10 minutter.
 10. Ta terten ut av ovnen og la den avkjøle helt.Når du er klar til å bake, forvarm ovnen til 120 grader og sette tertebunnen i ovnen slik at den blir lun.Tilsette alle ingrediensene til fyllet i en bolle og bland med en slikkepott. Sett over ett vannbad og rør til den blandingen blir 60 grader, her er det viktig å bruke ett nøyaktig steketermometer. Når fyllet har nådd 60 grader, sil blandingen gjennom en fin sil over i en mugge, bruk en tresleiv til å fjerne evtentuelle luftbobler fra overflaten.Trekk fram risten med tertebunnen litt, fyll tertebunnen med fyllet fra muggen, skyv forsiktigristen tilbake i ovnen og bak i ca. 25 minutter eller til fyllet når 70 grader (bruk termometer). Ta ut og avkjøl helt i romtemperatur.

 11. Rett før servering så skjærer du rundt kanten med en skarp kniv og trimmer av overflødig og for mye stekt deig.

 

VelbekommeLeave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.