Hvor mye spiser man?

Skaret 2012Jeg får ofte spørsmål om hvor mye folk spiser, spesielt når man lager mat for mange mennesker.

Dette med mengdeberegning kan være vanskelig, men det finnes noen gyldne regler.
Her er en liten tabell jeg har laget i en tidligere sammenheng som sier litt om dette. Jeg skrev for en tid tilbake et par poster om det å lage mat til mange (del 1 og del 2), med denne listen og de postene skal du ha et godt grunnlag for å lage mat i store tilstelninger.

 

 

 

Mengdeberegning pr. porsjon

 

Suppe som forrett

ca.2,5dl

Suppe som hovedrett

ca. 4 dl

Kjøtt med bein som hovedrett (med forrett)

150-200g

Kjøtt med bein som hovedrett (uten forrett)

250-300g

Kjøtt uten bein som hovedrett (med forrett)

100-125g

Kjøtt uten bein som hovedrett (uten forrett)

125-150g

Innmat

125-150g

Pølser, Kjøttkaker, Karbonader, farser

125-150g

1 gourmetkylling, 1,5-2 kg

4-5 pers.

1 and, ca. 2kg

ca. 4 pers.

Fisk, renset

150-200g

Fisk, filetert

125-150g

Fisk, rund, urenset

300-400g

Poteter, skrelte

200-150g

Friske grønnsaker, renset

100-150g

Erte-/Kålstuing

150-200g

Dypfryste grønnaker

75-100g

Spaghetti/makaroni, ukokt

75-100g

Ris

ca.75g (3/4 dl)

Fruktgrøt

2,5 dl

Iskrem

ca. 2 dl

Saus til forrett

0,5-1 dl

Saus til hovedrett

1-1,5 dl

Saus til dessert

1-1,5 dl

Koldtbord – per person

150-200g fisk. f.eks fiskekabaret, reker, blåskjell etc (unntak: røkt laks/ørret 50-75g renskåret med eggerøre av 1,5 egg)

150-200 g kjøtt f.eks assortert roastbeef, skinke, stek (unntak: spekemat, her er 100 g nok, beregn eggerøre av 1,5 egg, og rømme og flatbrød)

100-150 g salater f.eks russisk, waldorf, italiensk

2 dl saus f.eks remulade, majones, 30-50 g smør

4 skiver brød (blandet, grovt, fint)

Mål og vekt

1 dl væske = 6 spiseskjeer

1 spiseskje = 3 teskjeer

1 spiseskje = 15 ml

1 teskje = 5 ml

1 kryddermål = 1ml = ⅕ teskje

1 kaffekopp = ca. 1,5 dl

1 tekopp = ca. 2,5 dl

1 drikkeglass = ca. 2dl

Grønnsak

Gjennomsnittsvekt (med skall)

1 appelsin

150 g

1 banan

175 g

1 eple

115 g

1 pære

135 g

1 brokkoli, bunt

250 g

1 blomkålhode

500 g

1 gulrot

75 g

1 hodekål

1200 g

1 kålrot

900 g

1 løk

90 g

1 potet

80 g

1 slangagurk

400 g

1 tomat

65 g

 

Ingrediens

1 dl veier

1 ss veier

Hvetemel

60 g

10 g

Grovt Mel

55 g

10 g

Havregryn

40 g

7 g

Maizena

50 g

8 g

Potetmel

70 g

15 g

Salt

20-25 g

Sukker

90 g

18 g

Melis

60 g

10 g

Sirup

125 g

20 g

Rosiner

60 g

Margarin eller smør, smeltet

90 g

15 g

Olje

90 g

15 g

Semulegryn

70 g

15 g

Ris, langkornet, rå

80 g

13 g

Ris, rundkornet (grøtris), rå

90 g

15 g

Erter, bønner, linser

80 g

Kakao

40 g

7 g

Kokosmasse

40 g

Syltetøy

125 g

20 g

Hvitost, revet

40 g

3 Comments

  1. Heidi Carine Brimi
    June 8, 2013

    Nyttig! 🙂

Leave a Reply