Hvor mye spiser man?
Jeg får ofte spørsmål om hvor mye folk spiser, spesielt når man lager mat for mange mennesker.
Dette med mengdeberegning kan være vanskelig, men det finnes noen gyldne regler.
Her er en liten tabell jeg har laget i en tidligere sammenheng som sier litt om dette. Jeg skrev for en tid tilbake et par poster om det å lage mat til mange (del 1 og del 2), med denne listen og de postene skal du ha et godt grunnlag for å lage mat i store tilstelninger.
Mengdeberegning pr. porsjon
Suppe som forrett |
ca.2,5dl |
Suppe som hovedrett |
ca. 4 dl |
Kjøtt med bein som hovedrett (med forrett) |
150-200g |
Kjøtt med bein som hovedrett (uten forrett) |
250-300g |
Kjøtt uten bein som hovedrett (med forrett) |
100-125g |
Kjøtt uten bein som hovedrett (uten forrett) |
125-150g |
Innmat |
125-150g |
Pølser, Kjøttkaker, Karbonader, farser |
125-150g |
1 gourmetkylling, 1,5-2 kg |
4-5 pers. |
1 and, ca. 2kg |
ca. 4 pers. |
Fisk, renset |
150-200g |
Fisk, filetert |
125-150g |
Fisk, rund, urenset |
300-400g |
Poteter, skrelte |
200-150g |
Friske grønnsaker, renset |
100-150g |
Erte-/Kålstuing |
150-200g |
Dypfryste grønnaker |
75-100g |
Spaghetti/makaroni, ukokt |
75-100g |
Ris |
ca.75g (3/4 dl) |
Fruktgrøt |
2,5 dl |
Iskrem |
ca. 2 dl |
Saus til forrett |
0,5-1 dl |
Saus til hovedrett |
1-1,5 dl |
Saus til dessert |
1-1,5 dl |
Koldtbord – per person |
150-200g fisk. f.eks fiskekabaret, reker, blåskjell etc (unntak: røkt laks/ørret 50-75g renskåret med eggerøre av 1,5 egg) |
150-200 g kjøtt f.eks assortert roastbeef, skinke, stek (unntak: spekemat, her er 100 g nok, beregn eggerøre av 1,5 egg, og rømme og flatbrød) |
100-150 g salater f.eks russisk, waldorf, italiensk |
2 dl saus f.eks remulade, majones, 30-50 g smør |
4 skiver brød (blandet, grovt, fint) |
Mål og vekt |
1 dl væske = 6 spiseskjeer |
1 spiseskje = 3 teskjeer |
1 spiseskje = 15 ml |
1 teskje = 5 ml |
1 kryddermål = 1ml = ⅕ teskje |
1 kaffekopp = ca. 1,5 dl |
1 tekopp = ca. 2,5 dl |
1 drikkeglass = ca. 2dl |
Grønnsak |
Gjennomsnittsvekt (med skall) |
1 appelsin |
150 g |
1 banan |
175 g |
1 eple |
115 g |
1 pære |
135 g |
1 brokkoli, bunt |
250 g |
1 blomkålhode |
500 g |
1 gulrot |
75 g |
1 hodekål |
1200 g |
1 kålrot |
900 g |
1 løk |
90 g |
1 potet |
80 g |
1 slangagurk |
400 g |
1 tomat |
65 g |
Ingrediens |
1 dl veier |
1 ss veier |
Hvetemel |
60 g |
10 g |
Grovt Mel |
55 g |
10 g |
Havregryn |
40 g |
7 g |
Maizena |
50 g |
8 g |
Potetmel |
70 g |
15 g |
Salt |
20-25 g |
|
Sukker |
90 g |
18 g |
Melis |
60 g |
10 g |
Sirup |
125 g |
20 g |
Rosiner |
60 g |
|
Margarin eller smør, smeltet |
90 g |
15 g |
Olje |
90 g |
15 g |
Semulegryn |
70 g |
15 g |
Ris, langkornet, rå |
80 g |
13 g |
Ris, rundkornet (grøtris), rå |
90 g |
15 g |
Erter, bønner, linser |
80 g |
|
Kakao |
40 g |
7 g |
Kokosmasse |
40 g |
|
Syltetøy |
125 g |
20 g |
Hvitost, revet |
40 g |
Nyttig! 🙂