Enda mer magisk potetmos

Enda mer magisk potetmos

F1D2492.jpg

Enda mer magisk potetmos!

Her er noen triks jeg har plukket opp eller lært andre steder, men som vil løfte den allerede fantastiske potetmosen til nye høyder.

Glattere mos:
Det første trikset er for å få mosen enda glattere og luftigere er å presse all potetmosen igjennom nettingen i en fin sil (etter at du har kjørt dem igjennom potetpressen) før du så tilsetter melken.

Alle små klumper og ujevnheter vil på denne måten forsvinne helt, og det er bare bittelitt arbeid for et ganske fantastisk resultat, kanskje ikke noe for hverdagen, men helt klart tingen til festbruk.

Limegelé:
Det andre trikset kan nok virke litt mer kontroversielt og da synes jo jeg at det er desto artigere å teste det. Her begynner vi å bevege oss inn på kjemi, uten at jeg skal gå nærmere inn på akkurat hva som skjer her. Det holder det å si at lime inneholder kjemiske forbindelser som framhever potetsmak.

Du trenger følgende:

En sil, 10 lime, 90 gram sukker, 1 spiseskje Agar-agar* og en form til å lage gelé i, ikke så dyp for du vil ha et gelélag som er ca. 5mm til 1cm dypt.
*Agar-agar er et geleringsmiddel mye likt gelatin som du får kjøpt i helsekostforretninger eller via Amazon, og helt sikkert hos Sousvide Norge i Mathallen i Oslo, eller på nett.
Agar-agar er forresten helt vegetarisk, og derfor ett veldig godt tips til de som vil lage gelé til vegetarianere som ikke spiser gelatin.

Så riv derfor skallet av 3 lime, press saften av ti lime, bland med 50-90 gram sukker, alt etter hvor sur du tror du liker geléen, varm opp, tilsett en spiseskje Agar-agar, kok forsiktig opp og la småputre under omrøring i fire minutter. Sil blandingen og tøm i formen og avkjøl.

Hvelv og skjær geléen i små terninger og spre jevnt i potetmosen enten før servering eller i mosen etter at det er lagt på fatet.

Agar-agar har i motsetning til gelatin den evnen at den smelter ved en noe høyere temperatur, så der hvor gelatin ville smeltet i den varme mosen, vil agargelé holde formen og bli små smaksbomber i potetmosen.
Limen vil framheve smaken og syrligheten vil være en fantastisk god kontrast mot smøret i mosen.

Anbefales virkelig til smaksrike retter, med kraftige feite sauser for eksempel.

Ost:
For en rikere smak kan jeg virkelig anbefale å rive litt vellagret Gruyere, eller litt vellagret Jarlsberg, begge deler gode oster som er med på å sette god smak på mosen, selv om de vil gjøre den litt tyngre.

Og litt diverse:
Utover dette er det jo så klart uendelige muligheter til variasjon. Jeg personlig liker potetmosen min ganske enkel, men det er jo ikke noe som hindrer en i å tilsette litt frisk vårløk, gressløk fra hagen, eller kan jeg foreslå litt bacon blandet inn i mosen?

Velbekomme

Tore3 thoughts on “Enda mer magisk potetmos”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.